top of page
Luftballett er en hanggliderforestilling som handler om høydevindkraft.
 
Høydevindkraft er et lovende felt innen fornybar teknologiutvikling. Relativt ukjent i dag, men mye tilsier at dette vil være en sentral komponent i energimixen i 2050.
 
Ved hjelp av drager høstes strøm fra høyere luftlag, hvor kreftene er sterkere.
 
Dette er innovasjon med røtter i ekstremsport. Prinsippene bak teknologien ble først prøvet ut av kitesurfere på strender verden over, som observerte sterke krefter som oppsto i snorene opp til dragene. Ved hjelp av enkle måleinstrumenter ble det konstatert at strøm faktisk ble produsert på denne måten.

 
I dag drives teknologien fram i et globalt nettverk av akademia og private aktører, med Universitet i Delft som forskningssenter. Den kommer i mange varianter, google eksperimenterer med dette i California, Ampyx Power i Nederland og på Voss er firmaet Kitemill etablert med røtter i ekstremsport miljøet.
Her var Bruno Legaignoux, som tidligere utviklet dragene som brukes i kitesurfingmiljøet med på å formgi de første Kitemill-dragene, etter samme prinsipper som for dragene brukt i luftsporter. I dag har Kitemøllene fått fast form, de er laget av supermaterialet karbonfiber, som i tekstil sammenheng er uovertruffen hva gjelder kombinasjonen av letthet og styrke.
 
 
Vossefirmaet Kitemill er i dag i de siste utviklingstrinnene fra idè til kommersialisering på sin testsite på Lista.
 
Når den første kitemølleparken er klar for åpning vil Jon Gjerde og komponist Hilde Annine Hasselberg framføre Luftballett #2, denne gangen med kitemøller i stedet for hangglidere.
kitemill
bottom of page